verschenen in De Begraafplaats

 

© 'Begraven, de groene keuze', februari 2017.

© 'Op de funeraire (oto)foto', oktober 2014.

© 'Toerisme biedt kansen', december 2013.

© 'Voorbeeld of schrikbeeld? Toerisme op begraafplaatsen', december 2013.

© 'Liefde, lust en de dood', december 2011.

© 'Piëteit of overdreven gevoelig?' december 2010.

© 'Les catacombes de Paris', december 2010.

© 'Barokke botten in Rome', december 2010.

© 'Bottenkunstenaar', december 2010.

 

Columns uit de Begraafplaats

© 'Vertel het verhaal van de nabestaanden' in De Begraafplaats, april 2017.

© 'Een oceaan van stilstaande harten' in De Begraafplaats, februari 2017.

© 'Gebruik BN'ers' in De Begraafplaats, oktober 2016.

© 'Cremeren of niet cremeren? Concurreren of niet concurreren?' in De Begraafplaats, augustus 2016.

© 'Voor eeuwig anoniem' in De Begraafplaats, juni 2016.

© 'Rare dingen, tradities' in De Begraafplaats, april 2016.

© 'Gooi die bostulp of knoflookpad in de strijd!' in De Begraafplaats, februari 2016.

© 'Dutch design' in De Begraafplaats, december 2015.

© 'Verbranden is hoogmoedig' in De Begraafplaats, oktober 2015.

© 'Respect' in De Begraafplaats, augustus 2015.

© 'Het Licht zien' in De Begraafplaats, juni 2015.

© 'Drie minpunten op één begrafenis' in De Begraafplaats, april 2015.

 

Verschenen in De Begraafplaats en te lezen op de site van de LOB:

 

© 'Beter goed gejat dan slecht verzonnen', augustus 2018.

Investeren in diverse vormen van asbestemmingen is voor de meeste begraafplaatsen een noodzaak geworden om te overleven. Met een columbarium alleen redt u het niet meer. Inspirerende voorbeelden uit Breda, Amsterdam, Zoetermeer, Rotterdam en Heemstede. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Draag uw duurzame steentje bij', juni 2018.

Granieten grafstenen verbieden op de begraafplaats, dat zal de LOB haar leden nooit adviseren, want de keuzevrijheid voor de consument bij het kiezen van een grafmonument staat voorop. Je kunt mensen wel voorlichten en ze bewust maken van de gevolgen van de aanschaf van een granieten steen. Biedt ze dan ook een aanvaardbaar én duurzaam alternatief. En dat is precies wat GreenLeave doet, met het nieuwe initiatief Circle Stone. Lees het hele artikel hier.

 

© Voorwoord 'Meer kunst op de begraafplaats', december 2017. Lees het hier.

 

© Column 'Ook meer kitsch graag!', december 2017. Lees het hier.

 

© 'Inspirerende voorbeelden', oktober 2017.

Op 9 november organiseert de LOB een studiedag over pr en communicatie. Deze De Begraafplaats sluit daarop aan. Maar voordat we ons op de pr storten, eerst kort aandacht voor marketing en die vreemde koudwatervrees die begraafplaatsen hebben voor adverteren. En enkele inspirerende voorbeelden uit Amerika. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Eten van de begraafplaats', augustus 2017.

Eten van de begraafplaats, een goed of een eng idee? Onlangs werd in Amsterdam de grafmoestuin geïntroduceerd. De eerste moet nog worden aangelegd. Maar (fruit) eten van de begraafplaats, gebeurt al. “Het is helemaal niet raar om fruit te eten van bomen die op een begraafplaats groeien. De bomen nemen gewoon de voedingstoffen op die ze nodig hebben en daar zit niets ‘menselijks’ meer aan.” Lees het hele artikel hier.

 

© 'Begraven, de groene keuze', februari 2017.

Dit jaar staat zowel De Begraafplaats als de Week van de Begraafplaats in het teken van duurzaamheid. De LOB wil het begraven graag uitdragen als een groene keuze van lijkbezorging. Maar het kan natuurlijk altijd nóg duurzamer. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Een bomenklimmer wil liefst elke dag de bomen in', december 2016.

Houden van je vak, dat is voor Johan Mullenders niet moeilijk. Het bomenpark van De Nieuwe Ooster is zijn werkplek en Mullenders houdt van bomen. Hij kent daar elke boom. Van de bomen die er al vanaf het begin (1894) staan tot aan de bomen die hij zelf heeft mogen planten. Zijn grootste angst is, naast stormen en boomziektes, dat hij geen opvolger kan vinden. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Bidden met de benen, augustus 2015.

Een dansvoorstelling over rouw, geïnspireerd op de dood van de broer van de choreografe, zou eind mei de Nederlandse première beleven op de Algemene Begraafplaats Alkmaar. De première ging niet door. De voorstelling werd middelpunt van heftige discussies op internet, een kort geding, geweld en doodsbedreigingen aan dansers en begraafplaatspersoneel. Is dansen tussen de graven één stap te ver? Lees het hele artikel hier.

 

© 'Van filosofische gesprekken tot rouw bij olifanten', augustus 2015.

Een rondleiding is het meest voor de hand liggende om te organiseren tijdens de Week van de Begraafplaats. Maar het kan origineler. Van film tot olifanten, het was er allemaal dit jaar. En wie nu niet meedeed: ter inspiratie voor volgend jaar. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Bruggen slaan... over de sloot heen', februari 2015.

Buren kunnen elkaar tot grote steun zijn. Buren kunnen elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Hoe is dat bij deze twee buren: begraafplaats Daelwijck en crematorium Daelwijck in Utrecht. Lees het hele artikel hier.

 

© Voorwoord bij het themanummer over de eeuwigheid, december 2014. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Het eeuwigdurende graf als erfenis van de 19e eeuw', december 2014.

Graven met eeuwigdurend recht, waarbij dat recht is vastgelegd in een officieel document, dateren uit de 19e eeuw, gelijk met de destijds opgerichte begraafplaatsen. Tegenwoordig zijn eeuwige graven aanmerkelijk minder populair. Dat wil echter niet zeggen dat we de onsterfelijkheid niet meer nastreven. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Ook een crematorium?', augustus 2014.

Slechts een derde van de crematoria in Nederland staat op een begraafplaats. Zouden dat er niet meer moeten zijn? Haal het crematoria binnen de begraafplaatspoort. Lukt dat niet, werk samen met de crematoria in de buurt en haal de as binnen. Lees het hele artikel hier.

 

© 'Een plek onder de zon', april 2014.

Is het in deze tijden van slechte begraafcijfers niet hard nodig dat begraafplaatsen serieus het commerciële pad op gaan? En laten zien wat ze te bieden hebben in mooie en pakkende reclameboodschappen. Tot op heden begeven begraafplaatsen zich nog nauwelijks in de wereld van advertising en branding. Zou het mogelijk zijn ‘het begraven’ als brand in de markt te zetten? Lees het hele artikel hier.