Schrijven

 

Van jongs af aan is lezen een van mijn favoriete bezigheden en zijn boeken onmisbaar in mijn leven. Zodra ik kon lezen werd ik lid van de openbare bibliotheek en ik ben het nog steeds. Eerlijk gezegd leen ik daar zelden nog boeken, ik koop ze liever, ik beschouw mijn contributie als sponsoring.

 

Als ik als kind nadacht over wat ik later wilde worden, kon ik maar een ding bedenken: schrijver. En hoe jong ook, ik had toen al het idee dat het geen fictie zou worden.

En dat is uitgekomen. Ik zou geen roman of leesbaar gedicht kunnen schrijven, maar schrijven doe ik. Voordat dit schrijven ook op professionele basis gebeurde (d.w.z. betaald) en mijn eerste artikelen gepubliceerd werden heb ik enkele omwegen gemaakt, waaronder een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1989 werden mijn eerste artikelen gepubliceerd, o.a. in Vitrine, een inmiddels verdwenen museumtijdschrift.

 

Lees een ruime selectie uit mijn werk hier:

 

 

Artikelen

Als freelancer heb ik gepubliceerd in diverse kranten:

Algemeen Dagblad, Trouw, Rotterdams Dagblad, Brabants Dagblad, Het Parool.

 

en in onderstaande tijdschriften:

Plus magazine, Ons Amsterdam, Spiegel Historiael, Vitrine, Rijksmuseumkunstkrant, Mortalis, Strax, Yarden magazine, Medisch Vandaag, Relevant, Het Uitvaartwezen,De Begraafplaats, Geschiedenis Magazine.

 

en op deze websites:

dood.nl, uitvaart.nl, groeneuitvaart.nl, totzover.nl.

 

Zelf tijdschriften maken en uitgeven

Maar al snel ontstond de behoefte zelf een tijdschrift te maken.

Over de dood.

Omdat het nog niet bestond.

En omdat dit onderwerp elk ander thema en elk gebied raakt, zodat je werkelijk over alles kunt schrijven en iedereen kunt interviewen. Want iedereen gaat dood.

 

Tussen 1994 en 2001 verschenen er 29 nummers van Doodgewoon, publiekstijdschrift over de dood. De hoofd- en eindredactie was in mijn handen en ik kon alle artikelen die ik in mijn hoofd had kwijt in mijn eigen tijdschrift. Stichting Eindelijk werd opgericht om te fungeren als uitgever van Doodgewoon.

 

Boeken

In 1996 vroeg uitgeverij BZZTôH of ik een boek wilde schrijven over de dood in Nederland en alle bijzondere ontwikkelingen die er gaande waren op dat gebied. Het was de tijd van de uitvaartvernieuwers en het verdwijnen van de grote stilte rond de dood, waar Doodgewoon een rol in heeft gespeeld. Zo verscheen in 1997 mijn eerste boek: De dood is springlevend.

 

Sindsdien zijn er nog 12 boeken  van mijn hand verschenen. Sommige in opdracht en bij andere uitgevers:

 

Boeken die elders zijn verschenen en (meestal) in opdracht:

 

© Napoleon in Nederland. In het voetspoor van de keizer, mei 2016. Uitgeverij WalburgPers, Zutphen. Co-auteur: Roy de Beunje.

 

© Chemie van verslaving. Over genen, hersenstofjes en sociale zwakte, mei 2008. In opdracht van de afdeling Metamedica van het VU medisch centrum en uitgegeven door Prelum uitgevers, Houten. Co-auteurs: Toine Pieters en Stephen Snelders.

 

© Handboek voor de dood, eind 2007, Uitgeverij Contact, Amsterdam. Co-auteur: Bram Hulzebos.

 

© Kanker... als het in de genen zit, maart 2007. In opdracht van de afdeling Metamedica van het VU medisch centrum en uitgegeven door Veen magazines, Diemen. Co-auteurs: Toine Pieters en Stephen Snelders.

 

© Buigen als bamboe. Over leven na kanker, oktober 2005 (5e druk, 2008). Uitgeverij Plataan, Zutphen. Co-auteur: Rob Bruntink.

 

© Doodgewoon Doodscultuur en uitvaartmanieren, 2001. Uitgeverij WalburgPers, Zutphen. Een bloemlezing uit zeven jaargangen Doodgewoon.

 

Boeken die in eigen beheer, d.w.z. door Stichting Eindelijk zijn uitgegeven:

 

© 'Als iets liefs je verlaat blijft altijd nog de liefde' -

Honderd jaar begraven en gedenken op de Westerbegraafplaats, 2021. Stichting Eindelijk, Amsterdam.

 

© Een huis in de Eifel, 2018. Stichting Eindelijk, Amsterdam.

 

© Essenhof, voor altijd in mijn hart, 2016. Stichting Eindelijk, Amsterdam.

 

© Balsemen ja/nee. Ondertitel: Alles over balsemen (thanatopraxie) omdat het mag sinds kort (1 januari 2010), 2010. Stichting Eindelijk, Amsterdam.

 

© Zaadbalkanker. Feiten en ervaringen, najaar 2006. Stichting Eindelijk, Amsterdam.

 

© Nierkanker. Feiten en ervaringen, voorjaar 2004 (3e druk, januari 2009). Stichting Eindelijk, Amsterdam.

Boekpublicaties

En ik werkte mee aan vier andere boeken (waaronder twee catalogi):

 

© 'Napoleon was hier. De fysieke sporen van de keizer na zijn bezoek aan Nederland in 1811', artikel in: Napoleons nalatenschap. Sporen in de Nederlandse samenleving (onder redactie van Lotte Jensen), 2020. Uitgever De Bezige Bij.

 

© 'De uitvaartzorg van de toekomst: nóg professioneler', artikel in: Over 25 jaar. De toekomst van de funeraire cultuur, 2011, Uitgegeven door De Terebinth.

 

© 'Onveranderlijk de eeuwigheid in'. Over post-mortem fotografie', artikel in: Naar het lijk. Het Nederlandse doodsportret 1500-heden, 1998. Uitgeverij WalburgPers, Zutphen. (Boek bij gelijknamige tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem.)

 

© 'Grafkunst in deze eeuw, een inventarisatie', artikel in: Midden in het leven staan wij in de dood, Amsterdam 1996. (Boek bij gelijknamige tentoonstelling in Arti et Amicitiae in Amsterdam.)

 

Scheurkalenders

 

© Tevens leverde ik bijdragen aan de scheurkalender 'Gezond 2006' en de Medische scheurkalender, uitgaven 2004 en 2005.